دفتر کانون بازنشستگان- تسلیت
تسلیت

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1400/12/21 | 
تسلیت به خانواده، بستگان و همکاران مرحوم مهندس اصغر حاجی سقطی
با کمال تاسف مطلع شدیم آقای مهندس اصغر حاجی سقطی استاد بازنشسته دانشکده مهندسی مکانیک دارفانی را وداع گفته و به دیدار حق شتافته اند.
سوابق و فعالیت‌های آن مرحوم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
* تاسیس اولین ساختمان انرژی خورشیدی در دانشگاه علم وصنعت سال ۱۳۷۰
* موسس انجمن علمی انرژی خورشیدی ایران
* چند دوره رئیس انجمن
* سخنرانی و اخذ دکترای افتخاری در یازدهمین کنفرانس بین المللی اکو انرژی در کشور آذربایجان
* عضویت در کمیته ملی انرژی ایران
* عضویت در کنفرانس بین المللی انرژی‌های تجدید پذیر انگلستان، دانشگاه ردینگ، از سال ۱۹۹۲
* از موسسین و عضو هیأت مدیره انجمن علمی مهندسی حرارتی و برودتی ایران، ۱۳۸۷
* مدیر آموزش و تدوین متون در سازمان بهره وری انرژی ایران، معاونت امور انرژی وزارت نیرو - ۳ سال
* وی با سابقه فعالیت در چندین مستند علمی از اولین نفراتی بوده که در زمینه لزوم تشکیل کار گروه عمران - معماری - تاسیسات در پروژه ها فعالیت داشته و به تالیف کتاب در این زمینه پرداخت.
‌‌‌‌روزنامه جام جم  سوم خرداد ۱۳۹۱ در گزارش "خورشید، اسم رمز خروج از بحران انرژی" از قول استاد می نویسد:
کشور ایران در یکی از بهترین مناطق دنیا از نظر تابش خورشید قرار دارد. یعنی ایران آنقدر از خورشید انرژی دریافت می‌کند که می‌تواند علاوه بر تامین نیازهای خود، به صادرات انرژی به کشورهای همسایه نیز اقدام کند. اما متاسفانه سیاست‌های انرژی کشور به این منبع رایگان توجه جدی نشان نمی‌دهد. ‌به نظر می‌رسد جامعه ایرانی بشدت نیازمند تغییر نگرش به سمت و سوی استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و توجه به حفظ محیط‌ زیست است.

اصغر حاجی سقطی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران، انرژی‌های تجدیدپذیر را در ۷ گروه انرژی‌های خورشیدی، بادی، زمین گرمایی، بیوماس یا زیست توده، امواج دریا و جزر و مد تقسیم‌ بندی می‌کند و با اشاره به این‌ که هم‌ اکنون انرژی خورشیدی به ۲ صورت حرارتی و نوری در قالب فناوری فتوولتائیک مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌گوید: در حال حاضر می‌توان از سیستم‌های گرما خورشیدی با استفاده از کلکتورهای خورشیدی برای مقاصد گوناگون مانند سیستم‌های حرارتی و برودتی جهت تهیه آب گرم، آب شیرین کن یا آب مقطرگیری، سرمایش یا گرمایش ساختمان، انتقال و پمپاژ آب، سیستم تولید فضای سبز یا گلخانه، خشک‌کن و اجاق‌های خورشیدی، خوراک‌ پز، سردکن‌ها یا چیلرهای جذبی و نیروگاه‌های خورشیدی و از سیستم فتوولتائیک برای تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی الکتریکی استفاده کرد.

وی می‌افزاید: میزان تابش انرژی خورشیدی به زمین بسیار بیشتر از انرژی مصرفی کل سیاره زمین است؛ یعنی اگر بتوان این تابش را به صورت مختلف گردآوری، جذب و ذخیره کنیم دیگر به هیچ نوع سوخت فسیلی یا اتمی که گرفتاری‌های زیست‌ محیطی فراوانی در پی دارند، نیاز پیدا نخواهیم کرد.

حاجی سقطی اشاره می‌کند که ۲ نقطه در جهان یعنی صحرای استرالیا و کویر مرکزی ایران بیشترین میزان تابش خورشید در طول سال را دارند. او با اشاره به موقعیت خاص منطقه کویر ایران می‌گوید: منطقه کویر ایران شرایط خاصی دارد که اگر بتوان انرژی حاصل از خورشید را در این منطقه جمع‌ آوری کرد تا برای تبدیل آن به انواع مختلف انرژی مصرفی مانند برق یا گرما بهره ببریم، جوابگوی تمام انرژی مصرفی دنیا خواهد بود.

به گفته او خوشبختانه هم‌ اکنون براساس موقعیت جغرافیایی کشور می‌توان به طور متوسط در مناطق جنوبی مانند بندرعباس در هر مترمربع حدود ۷ کیلو وات ساعت از انرژی خورشیدی استفاده کرد. حاجی سقطی می‌گوید: مثلا در هر متر مربع شیراز حدود ۶ کیلو وات ساعت، در تهران ۵ کیلو وات ساعت و در آذربایجان ۴ کیلو وات ساعت می‌توانیم از طریق گردآورنده‌ها، انرژی خورشیدی را جمع‌ آوری و جذب کنیم. این رقم نسبت به سایر کشورهای اروپایی قابل توجه است، زیرا اغلب کشورهای اروپایی آفتاب خیز نیستند. به عنوان مثال کشور سوئد درفصل تابستان ۲۰ الی ۲۱ ساعت روز و در فصل زمستان ۲۰ الی ۲۱ ساعت شب دارد. در صورتی که ما در کشورمان حدود ۳۰۰۰ ساعت در ماه روز آفتابی داریم که به ما امکان می‌دهد از تجهیزات خورشیدی استفاده و انرژی خورشیدی را به صورت‌های مختلف گردآوری کنیم.
حاجی‌ سقطی ارزان بودن سوخت‌های فسیلی مانند گاز، نفت و بنزین در کشور را مهمترین علت توسعه‌ نیافتگی انرژی‌های پاک در کشور می‌داند و با اشاره به معضل آلودگی محیط زیست ناشی از سوخت‌های فسیلی می‌گوید: در حال حاضر میانگین دمای کره زمین ۱۱ درجه سانتیگراد است. پیش‌بینی شده است اگر این عدد به ۱۴ درجه سانتیگراد برسد، کل کوه‌های یخ اقیانوس منجمد شمالی و جنوب آب می‌شود. طبیعتاً آب شدن این یخ‌ها باعث می‌شود سطوح آب دریا و اقیانوس‌ها حدود یک مترمربع افزایش یابد. همین مقدار کافی است که سیلاب‌های شدیدی در بخش‌های مختلف کشورهای کره زمین اتفاق بیفتد و بهترین شهرهای ساحلی زیرآب برود و فجایع بسیار تخریب‌کننده‌ای به وجود آید.

عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت اظهار می‌کند: برای پیشگیری از این امر ۱۹۲ دولت عضو سازمان ملل متحد متعهد شدند طی ۴ سال آینده برنامه‌هایی برای کنترل عوامل مخرب محیط‌زیست ارائه ‌کنند. یکی از این تعهدات عزم کشورها برای استفاده از منابع انرژی پاک و تجدیدپذیر مطابق یک برنامه زمان‌بندی است.

گزارش روزنامه جام جم

کانون بازنشستگان دانشگاه مصیبت فقدان آن استاد فرزانه را به خانواده، بستگان و همکاران محترم ایشان تسلیت عرض می نماید.
نشانی مطلب در وبگاه دفتر کانون بازنشستگان:
http://idea.iust.ac.ir/find-142.19192.66659.fa.html
برگشت به اصل مطلب