مرکز مطالعات راهبردی بین المللی فناوری اطلاعات و ارتباطات- فعالیت های پژوهشی
فعالیت های پژوهشی

حذف تصاویر و رنگ‌ها
برخی از پروژه های تحقیقاتی گذشته که در حال اجرا هستند و یا توسط اعضا و محققان ICT-SIS تکمیل شده اند به شرح زیر می باشند :

مطالعه تحقیقاتی و تهیه اسناد استراتژیک بین المللی برای جامعه اطلاعاتی
با توجه به گذشت بیش از نیمی از دوره 10 ساله تصویب شده در اجلاس سران جهان در سال های 1382 و 1384 در ژنو و تونس که جمهوری اسلامی ایران نقش موثری در آنها داشته است، ارزیابی فعالیت های انجام شده و هماهنگی فعالیت ها در آینده در حوزه ICT اجتناب ناپذیر است. هدف این پروژه مطالعه پس زمینه موضوعات و مستندات موجود در ایران و دیگر کشورها، و نیز تهیه اسناد زیر به عنوان مستندات پشتیبانی است :
- بررسی جامعه اطلاعاتی: وضعیت جهانی در اواسط محدوده WSIS ،
 - تقویم توصیفی رویدادها و جلسات جهت WSIS
- چارچوبی برای آماده سازی گزارشهای ملی در جامعه اطلاعاتی،
- فناوری اطلاعات و مفاهیم پایه جامعه اطلاعاتی .
سه جلد اول برای تعیین وضعیت، تولید گزارش های ملی و داشتن مشارکت موثر در تصمیم سازی های بین المللی در نظر گرفته شد. هدف بخش چهارم توضیح مفاهیم WSIS برای مدیران و کارشناسان جدیدالاستخدام است.
این پروژه تحقیقاتی، که منجر به ایجاد کمیته ملی ایران برای WSIS گردیده بود، برنده جایزه سال 1391 WSIS در خطوط عمل C11 گشت.

تاثیر صنعت IT بر تولیدات ناخالص داخلی در طرح در حال توسعه ایران
 این پروژه که توسط ITO اعلام و با هدایت ICT-SIS دانشگاه علم و صنعت ایران انجام شده است، بررسی کارشناسانه ای روی سهم صنعت IT در تولید ناخالص داخلی کشور (GDP)انجام داده است. هدف از این طرح پژوهشی بررسی پیشران هایی است که سهم تولید ناخالص داخلی صنعت IT را بالا برده اند و جهت گیری های آینده این صنعت را مشخص نموده اند. این امر از طریق همکاری بیش از 80 کارشناس در چهار گروه مرجع - دانشگاهیان، سیاستگذاران، متخصصان فناوری و ارائه دهندگان خدمات انجام شده است. پس از یک بررسی گسترده، چهار پرسشنامه و یک سیستم نرم افزار الکترونیکی دلفی بر وب برای جمع آوری نظرات کارشناسان درگیر در پروژه، فراهم شد. داده های حاصل در یک کنفرانس با حضور کارشناسان مورد بحث قرار گرفت.

ساختار ظرفیت فنی برای بهبود رتبه بین المللی ایران در حوزه IT
جایی که مدل شاخص هدف است شاخص ها دیدی کلی نسبت به کشورها در یک حوزه خاص ارائه میدهند. سازمان های فنی بین المللی تلاش می کنند تا مدل های شاخص را تعریف و کشورهای سراسر جهان را ارزیابی کنند. جمع آوری داده ها توسط منابع تایید شده و ارسال به موقع داده ها از طریق کانون رسمی به سازمان های بین المللی که کار رتبه بندی کشورها را انجام میدهند دو چالش اساسی این موضوع است. در زمینه فناوری اطلاعات، که در آن آمار و ارقام به سرعت در حال تغییر هستند و اجرای طرح های توسعه بیشتر از فناوری های دیگر تحت تاثیر شاخص ها هستند؛ ما با داده های از دست رفته و داده های به روز نشده در گزارش های بین المللی مواجه هستیم. در این پروژه که توسط ICT-SIS به عنوان بخش بین المللی یک پروژه ملی مرتبط به جمع آوری داده ها و نظارت بر وضعیت فناوری اطلاعات در ایران انجام شده است، تحقیقات متعددی برای ظرفیت سازی انجام شده است مانند تولید گزارش تحلیلی روی ICT در ایران و جهان ، گزارش های مدیریتی در زمینه ICT، نظارت بر رویدادهای بین المللی و گزارش روند و حمایت از هیئت های نماینده ایران برای شرکت در جلسات فنی در مورد شاخص ICT .

اسناد استراتژیک و در حال توسعه امور بین المللی در زمینه WSIS
این پروژه پس از پروژه قبلی حوزه WSIS که دانشگاه علم و صنعت به عنوان مشاور سازمان فناوری اطلاعات ایران (ITO) انجام داده بود، اجرا می شود، و حاصل آن فعال شدن مجدد WSIS در سال 1390 و 1391 است. به منظور افزایش حضور ایران در رویدادهای بین المللی در زمینه WSIS از جمله اولین نشست نقد و بررسی WSIS که توسط دفتر مرکزی UNESCO در پاریس و انجمن WSIS که هر ساله توسط ITU در ژنو برگزار می شود، و نیز برای هدایت فعالیت های ملی جهت ایجاد همکاری در حوزه WSIS در میان سازمان های دولتی، ITO دوباره ICT-SIS دانشگاه علم و صنعت را به عنوان مشاور در زمینه WSIS در سال 1392 برگزید. جمع آوری اطلاعات از بخش های دولتی و خصوصی در مرتبط به خطوط عمل WSIS، تهیه گزارش های ملی درباره WSIS، برگزاری کارگاه آموزشی آمادگی برای کنفرانس منطقه ای درباره SIS ، حمایت از هیئت ایرانی برای حضور در رویدادهای WSIS سال 1392، و هدایت کمیته ملی WSIS ایران به عنوان دفتر دبیرخانه از جمله فعالیت های اصلی این پروژه بود.

استانداردهای فنآوری اطلاعات ملی در حال توسعه
در این پروژه برخی از استانداردهای ملی برای شبکه سازی ارتقاء داده شد. استانداردهای بین المللی مورد مطالعه قرار گرفته و استانداردهای ملی به کمیته ویژه ای در سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (ISIRI) ارائه شده است. نتایج به عنوان استانداردهای ملی ایران در حوزه شبکه سازی توسط ISIRI اعلام گردیده است.
نشانی مطلب در وبگاه مرکز مطالعات راهبردی بین المللی فناوری اطلاعات و ارتباطات:
http://idea.iust.ac.ir/find-103.14033.33727.fa.html
برگشت به اصل مطلب