روابط عمومی دانشگاه- دفاعیه های دکترا
دفاعیه دکتری در دانشکده معماری و شهرسازی

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1400/10/25 | 
دفاعیه دکتری در دانشکده معماری و شهرسازی

 
مصطفی حسینی کومله (دانشجوی دکتری معماری و شهرسازی)، ۲۸ دیماه ۱۴۰۰ از رساله دکتری خود با عنوان «چارچوبی نظری در تعیین آستانه بهینه دگرگونی، پیوستگی و پیایی مفهوم خاطره جمعی در مرکز تاریخی تهران» دفاع می کند.
چکیده این رساله که راهنمایی آن را دکتر مهران علی الحسابی و دکتر عبدالهادی دانشپور به عهده داشته اند، به شرح زیر است. ضمنا این جلسه دفاعیه ساعت ۱۱ تا ۱۳ برگزار می شود.
چکیده
دگرگونی ارزش­ها، آداب فکری و زیستی و تغییر رابطه انسان با جهان و طبیعت، مخدوش شدن انسجام دیرینه کالبدی، اجتماعی و فرهنگی از جمله چالش­های شهرهای ایرانی در دوران معاصر است که فراموشی خاطرات جمعی و دگرگونی مفهوم شهر را در پی داشته است. مسئله پژوهش حاضر با مفهوم عام «خاطره جمعی» در شهرهای ایران آغاز می­گردد و به منظور رعایت اصالت بومی پژوهش، تعریف پژوهش بر پایه یک پژوهش «مسئله­محور» با ارزیابی تطبیقی چالش­های موجود احصا شده در زمینه خاطرات جمعی در شهرهای ایران و شناسایی مفهوم «دگرگونی» به عنوان کلیدی­ترین مسئله خاطره جمعی در شهرهای ایرانی صورت پذیرفته است. از این رو، ضمن تدقیق دامنه مطالعه، هدف پژوهش، مطالعه دگرگونی، پیوستگی و پایایی مفهوم شهر و خاطره و تعیین آستانه بهینه آن در مرکز تاریخی تهران به عنوان نماد دگرگونی در شهرهای ایرانی است.
پژوهش، از روش کیفی و راهبرد پدیدارشناسانه (پدیدارشناسی توصیفی) استفاده می­کند. در این نوشتار، ضمن مرور نوشتگان مرتبط با خاطره جمعی، دگرگونی، پیوستگی و پایایی، یک چارچوب نظری برای انجام مطالعه پدیدارشناسانه تدوین گردیده و بر پایه آن مصاحبه­ عمیق نیمه­ساختاریافته با اهالی مرکز تاریخی تهران از اقشار و طیفهای اجتماعی متفاوت به انجام رسیده است.
نتایج این پژوهش، علاوه بر گونه­بندی خاطرات جمعی (خاطرات خانه و محله همچون آشنایی و همسایگی، حیاط، بازی­های کودکانه در کوچه، خاطرات فرهنگی-اجتماعی چون القاب افراد، نقل قصه­، آیین پهلوانی و هم­نشینی مذاهب و ادیان، خاطرات مذهبی نظیر روضه­های خانگی، محرم­ها و جشن­های نیمه شعبان، خاطرات ملی-سیاسی همانند کودتای ۲۸ مرداد، انقلاب و جنگ تحمیلی، خاطرات طبیعی همانند کوچ تابستانه به شمیران و خاطرات شهری همچون احداث خیابان­های رضاشاهی و احداث ساختمان­ها و تاسیسات مدرن شهری نظیر پلاسکو، اتوبوس­های برقی)، صورت­بندی نظری مفاهیم «دگرگونی»، «پیوستگی» و «پایایی» را در بر می­گیرد. صورت­بندی نظری مفهوم دگرگونی در مرکز تاریخی تهران، حکایت از چهار سندروم یا نشانگان «دگرگونی متداوم»، «ترک محله پدری»، «آشیانه­ خالی» و «فراموشی متداوم» دارد. همچنین تحلیل مفهوم پیوستگی نشان می­دهد که «پیوستگی ساختار هویت­بخش» مرکز تاریخی تهران در برخی از ابعاد کالبدی (از طریق تداوم حضور بناهای تاریخی و سنت­های معماری)، عملکردی (تداوم حضور پایگاه­های مذهبی، جریان سکونت در برخی محلات و عملکرد بازار تهران) و معنایی-خاطره­ای (تداوم حس و حال و برخی اماکن و محلات) به صورت نسبی همچنان وجود دارد؛ اما در زمینه ساختار اکولوژیک این پیوستگی در طول زمان مخدوش گردیده و از این رو نیازمند ترمیم از طریق بازیابی نقش حیاط­های مشجر در ایجاد تعادل میان فضاهای سبز خصوصی و عمومی است. پابرجا ماندن برخی ابنیه و فضاهای شهری تاریخی (همچون کاخ گلستان، خیابان سی تیر)، برخی آیین­های مذهبی، بازار و بازارچه­های تاریخی و برخی عناصر طبیعی (نظیر سایه مستدام البرز و چنار امامزاده یحیی) نیز، حکایت از پایایی لنگرگاه­های کالبدی، رفتاری، ذهنی-معنایی و طبیعی خاطره در مرکز تاریخی تهران دارد.
برپایه چارچوب نظری پژوهش، می­توان گفت که آستانه بهینه دگرگونی، پیوستگی و پایایی در مرکز تاریخی تهران در حدودی است که در آن، «دگرگونی متداوم» محدوده متوقف گردد و ساختار هویت­بخش آن از طریق غلبه فرهنگ مرمت بر فرهنگ تخریب و نوسازی، حفظ شخصیت مرکز تاریخی و حفظ سبک زندگی و شیوه سکونت اصیل تداوم یابد که این خود متضمن «توقف ترک محله پدری» و «بازگشت به آشیانه­های خالی» است. همچنین لنگرگاه­های خاطره از طریق حفظ یا یازیابی سرنخ­های کالبدی (ابنیه تاریخی)، سرنخ­های اجتماعی (بافت اجتماعی) و سرنخ­های فرهنگی (قصه­ها و ضرب­المثل­ها و زبان شیرین تهران) تثبیت گردند که این خود منجر به توقف «فراموشی متداوم» و حفظ خاطره جمعی خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: خاطره جمعی، دگرگونی، پیوستگی، پایایی، آستانه بهینه، مرکز تاریخی تهران
 
نشانی مطلب در وبگاه روابط عمومی دانشگاه:
http://idea.iust.ac.ir/find-112.14464.66095.fa.html
برگشت به اصل مطلب