دفتر توسعه پایدار و فناوری های پاک- گزارش فعالیت ها
اساسنامه

حذف تصاویر و رنگ‌ها
  • تشکیل کمیته‌های علمی و دانشجویی 
 امر توسعه پایدار به عنوان یکی از اصلی‌ترین مباحث مورد بحث در میان  پژوهشگران جوان و استادان  کشور تبدیل شده است. حل چالش‌های مورد بحث در توسعه پایدار به جز با همکاری همه‌جانبه دانشجویان و دانش‌آموختگان علوم مختلف اعم از مکانیک، معماری، عمران، برق، صنایع، شیمی و مهندسی شیمی و هم‌چنین دیگر علوم انسانی در زمینه‌های کاهش فقر و توانمند سازی میسر نخواهد بود. لذا تمرکز بر این که دفاتر توسعه پایدار دانشگاه‌ها به تنهایی و با نگاه یک‌جانبه بتوانند به پیشواز حل بحران‌های مورد بحث در این زمینه بروند امری عبث و بیهوده‌ خواهد بود.  دفتر توسعه پایدار و فناوری‌های پاک دانشگاه علم و صنعت ایران در اولین روز‌های فعالیت خود اقدام به فراخوان دعوت از اساتید و دانشجویان دانشکده‌های نامبرده و تشکیل کمیته‌های تخصصی دانشجویی و علمی نمود. خوشبختانه اساتید و دانشجویان علاقه‌مند در این دانشکده‌ها به عضویت دفتر توسعه پایدار در‌آمده و فعالیت خود را به صورت جدی در این زمینه آغاز نموده اند. افراد به تفکیک مهارت‌ها و تخصص خود در زمینه‌های مورد بحث شرکت نموده و ایده‌های خود را در رفع مشکلات پایداری به ویژه در سطح دانشگاه در جلسات هفتگی مطرح می‌کنند. امید است که بتوان با گسترش فعالیت‌های دفتر توسعه پایدار به همکاری تعداد بیشتری از این متخصصان دست یافت.
  • برگزاری جلسات هفتگی با حضور کمیته علمی و دانشجویی و تبیین فعالیت‌های دفتر توسعه پایدار 
  • برگزاری مسابقه شعار برتر
مسابقه شعار برتر به عنوان یکی از اولین فعالیت‌های جدی دفتر توسعه پایدارو فناوری‌های پاک دانشگاه علم و صنعت ایران بود که با هدف ارتقاء دانش دانشجویان در زمینه توسعه پایدار و اهداف مورد بحث آن در نیمه اول سال 1395 برگزار شد. مسابقه شعار برتر به صورت پیامکی و به داوری کمیته‌های علی و دانشجویی دفتر صورت گرفت. شعار های دریافتی بیش از 80 عنوان بود که پس از داوری شعار‌های برتر به شرح زیر در روز عید فطر اعلام و از طرف معاونت محترم دانشجویی هدایایی نقدی به نفرات برگزیده اهداء شد.
  • جمع‌آوری دستاورد‌های پژوهشی سبز اساتید از دانشکده‌های مختلف و تنظیم طرح نمایشگاه دائمی
  • ارائه طرح مسابقه کاهش فوت‌پرینت کربن
  • برگزاری ورک‌ شاپ‌های شبیه سازی جهت ارائه روش‌های ترکیبی بین رشته‌ای مکانیک و معماری جهت ارتقاء دانش دانشجویان در زمینه طراحی بنای پایدار:

مهندسی باد به عنوان بهترین توصیف و تحلیل از تعاملات باد و لایه مرزی اتمسفر و هم چنین فعالیت های انسانی در سطح زمین تعریف شده است . پیرامون همین تعریف می توان به اهمیت فراوان تحقیق و پژوهش در این حیطه پی برد . به عنوان یکی از موضوعات مورد نظر پژوهشگران در مهندسی باد می توان مبحث مهم تهویه طبیعی را مطرح نمود . تحقیقات در این حوزه در محیط های شهری و روستایی قطعا مصرف کمتر انرژی های تجدید ناپذیر و هم چنین استفاده از انرژی های نو را در پی خواهد داشت .با توجه به مباحث گفته شده در فوق  برای دستیابی به اهداف و همچنین ایجاد  محیطی مطلوب و بدون آلودگی های زیست محیطی لازم است در این حوزه از دو دیدگاه که یک مطالعه دو جانبه در این حوزه از دو دیدگاه معمارانه و همچنین مهندسی سازه با مهندسی مکانیک صورت پذیرد . ترکیب این دو دیدگاه به صورت جامع و همه جانبه به نتایج مفید و کاربردی در حوزه طراحی بهینه مسکن در هر دو زمینه شهری و روستایی می انجامد و همچنین می تواند در بهبود مسائل زیست محیطی نیز موثر واقع شود . در پی بیان اهمیت این مفاهیم گروهی از پژوهشگران مشتاق بر گردآوری و تحلیل نتایج پیرامون محورهای زیر می باشند . 
1- تحلیل عددی جریان باد در مساکن بومی اقلیم های مختلف کشور جهت بهبود تهویه طبیعی 
2- پیش بینی الگوی جریان باد اطراف ساختمان های بلند و مرتفع
3- شبیه سازی جریان باد جهت دستیابی به آسایش در پیاده رو های شهری 
4- شبیه سازی عددی جریان باد موثر بر انتقال آلاینده ها پیرامون ساختمان های شهری 
5- بررسی اثر جریان باد در کالیبراسیون 
تشکیل گروهی از پژوهشگران در دفتر توسعه پایدار و فناوری های سبز  دانشگاه علم و صنعت ایران با هدف رسیدن به موارد ذکر شده در هر کدام از محور های فوق به مطالعاتی کامل و جامع از علم مهندسی باد می انجامدکه تشکیل این گروه نیز نیازمند همکاری دوطرفه از جانب دانشکده های ذیربط می باشد .
مطالب بیان شده در این کارگاه به شرح زیر میباشد :

  1. آشنایی با مفاهیم کاربردی دینامیک سیالات محاسباتی
  2. شناخت ماهیت جریان سیال
  3. آشنایی با مدل های توربولانسی
  4. شناخت نرم افزار ها
  5. آموزش کامل نرم افزار گمبیت جهت ایجاد هندسه ،شبکه بندی و شرایط مرزی
  6. آموزش کامل نرم افزار فلوئنت جهت حل مسئله
  7. آشنایی با چگونگی استخراج و استدلال نتایج
  •   برگزاری مسابقه گروهی طراحی ساختمان صفرانرژی همراه با گروه‌های ترکیبی از دانشجویان معماری، عمران، برق و  مکانیک
  • برگزاری میزگرد توسعه پایدار همزمان با هفته پژوهش:
​ با توجه به اهداف هفتده‌گانه توسعه پایدار و هم‌چنین رویکرد جدید محصولات پژوهشی به سمت مباحث مطرح شده در این زمینه دفتر توسعه پایدار و فناوری‌های پاک دانشگاه علم و صنعت ایران اقدام به برگزاری اولین همایش یک روزه تخصصی توسعه پایدار همزمان با هفته پژوهش مورخ 23/9/1395 نمود. از اهداف برگزاری این میزگرد می‌توان موارد زیر را برشمرد:
  1. معرفی دفتر توسعه پایدار، اهداف و برنامه‌های آن
  2. ایجاد ارتباط بین جمعیت دانشجویی و اعضای کمیته علمی دفتر توسعه پایدار
  3. معرفی سازمان‌های بیرونی و همکار با دفتر توسعه پایدار دانشگاه
  4. ارائه راهکار‌های اساسی بهبود رویکرد محصولات پژوهشی در جهت اهداف هفتده‌گانه توسعه پایدار
  5. برگزاری مسابقات دانشجویی جهت آشنایی دانشجویان با مباحث مهم پایداری
این برنامه که با حضور نمایندگان سازمان‌های دولتی و صنایع خصوصی بزرگ از جمله وزارت نفت، سازمان محیط زیست، سازمان مدیریت برنامه و بودجه، بانک مسکن، سازمان تامین و تصفیه آب تهران، سازمان بهزیستی و هم‌چنین چندین نماینده از صنایع خصوصی بزرگ کشور برگزار گردید، اعضای کمیته علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران میزبان بیش از 60 نفر از عزیزان علاقه‌مند و متخصص در زمینه پایداری بودند. سخنرانان مدعو از سازمان‌های همکار دفتر توسعه پایدار و فناوری‌های پاک دانشگاه می‌باشند که در این  برنامه تجربیات خود در زمینه پایداری را به افراد علاقه‌مند منتقل نمودند. 
از موضوعات بیان شده در این برنامه می‌توان به سخنرانی جناب آقای دکتر جوادی‌نیا مدیر کل امور پژوهش وزارت نفت با موضوع استراتژی پایداری و محیط زیست اشاره کرد. جناب آقای دکتر جوادی نیا با بیان مسئولیت اجتماعی سازمان‌ها از سال 1950 تا کنون به بررسی چالش‌ها پرداخت. ارائه مدل  ارتباطی 8 بعدی  خلق ارزش مشترک از دیگر موضوعات مورد بحث در این سخنرانی بود. در ادامه به عنوان نمونه، نمونه هایی از استراتژی پایداری و محیط زیست  در شرکت نستله مورد بررسی قرار گرفت. پیشنهادات ارائه شده در پایان این بحث را به صورت زیر می‌توان ارائه کرد :

 
  • تدوین  استراتژی پایداری و محیط زیست در سطح ملی توسط سازمان حفاظت محیط زیست
  • تدوین  استراتژی پایداری و محیط زیست در سطح استان ها و شهرها
  • تدوین  استراتژی پایداری و محیط زیست در سطح بخشی توسط وزارتخانه ها ، دانشگاه ها و....
دومین موضوع مورد بحث در میزگرد توسعه پایدار توسط جناب آقای دکتر جباری مدیر آمایش سرزمین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به حضار ارائه گردید. در این بحث بیشتر به تعهدات 2030 و تحلیل اهداف هفتده‌گانه توسعه پایدار پرداخته شد.
به عنوان یکی از محاسن این جلسه نیز میتوان به برگزاری اولین مسابقه طراحی گروهی ساختمان صفر انرژی اشاره کرد. این مسابقه با همکاری دانشکده مکانیک, معماری، برق و عمران در روز یکشنبه مورخ 21/9/1395 برگزار شد که بعد از دو روز داوری توسط اساتید این دانشکده‌ها در روز 23 آذر ماه و همزمان با همایش یک روزه توسعه پایدار از سه گروه برتر تجلیل و هدایای نفیسی به آن‌ها داده شد. طرح درخواستی از گروه‌های شرکت کننده طراحی یک پیش دبستانی 6 کلاسه صفر انرژی بود که میبایست تمام فضاهای مورد نیاز کودکان به صورت بهینه و مصرف حداقل انرژی طراحی میشد. گروه‌های شرکت کننده شامل دوازده گروه 4 نفره با ترکیبی از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری از دانشکده‌های مهندسی برق، مکانیک، معماری و عمران بودند. طراحی به مدت 6 ساعت انجام شد و طرح‌های اولیه به مدت دو روز توسط کمیته داوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه‌های برتر در این مسابقه طرح های خود را با جزئیات کامل و زیر نظر اساتید علمی دانشکده‌ها همزمان با دومین کنفرانس ملی توسعه پایدار در سیستم‌های مهندسی انرژی، آب و محیط زیست ارائه خواهند داد.
از دستاورد‌های این برنامه می‌توان به ایجاد فضایی محرک جهت رشد ایده‌ها اشاره کرد. دانشجویان با حضور در این جلسات و آشنایی با کاربرد مفاهیم پایداری در رشته‌های تحصیلی خود مشتاق به تعریف پروژه‌های پایانی خود در این زمینه‌ها گشته و به عضویت باشگاه توسعه پایدار و فناوری‌های پاک دانشگاه در آمدند. از سوی دیگر حضور فعال دانشجویان در انجام فعالیت‌های اجرایی همایش و هم‌چنین مسابقات دانشجویی سبب پرورش افکار و هم‌چنین حس همکاری و کارتیمی در بین آن‌ها خواهد شد.
اجرای مسابقات دانشجویی در حاشیه مراسم هفته پژوهش سبب سوگیری دانشجویان به سمت دانش عمومی پایداری شد و اینکه بارها این سوال مطرح شد که مقوله پایداری در هر کدام از دانشکده‌های مهندسی چگونه نمود پیدا کرده است و دانشجویان محصولات پژوهشی خود را چگونه می‌توانند در قالب محصولات سبز به دانشگاه ارائه کنند.
از دیگر دستاوردهای این مراسم می‌توان به تحکیم رابطه صنعت با دانشگاهیان اشاره کرد. حضور افراد برجسته در سازمان‌های تصمیم ساز دولتی و صنایع بزرگ خصوصی سبب فراهم شدن بستر مناسبی برای رشد این روابط گردیده است. سازمان‌های همکار با دفتر توسعه پایدار و فناوری‌های پاک دانشگاه علم و صنعت ایران به عنوان اولین و جدی‌ترین فعالیت خود در زمینه پایداری با حضور در کمیته راهبردی دومین کنفرانس ملی توسعه پایدار در سیستم‌های مهندسی انرژی آب و محیط زیست اولین قدم خود را در راستای تحکیم این همکاری‌ها برداشته و به صورت جدی وارد عمل شده‌اند. امید است که با حضور این عزیزان در فعالیت‌های آتی دفتر توسعه پایدار بتوان سبب شد که حضور دانشگاهیان و مداخله آن‌ها در صنعت به بهبود وضعیت کنونی کشور بیانجامد. 

  • برنامه‌ریزی و تشکیل کمیته‌های اجرایی، راهبردی، علمی و سیاستگزاری جهت برنامه‌ریزی و انجام تدارکات جهت برگزاری دومین کنفرانس ملی توسعه پایدار و فناوری‌های پاک دانشگاه علم و صنعت ایران 
  • برگزاری دومین مسابقه بزرگ عکاسی توسعه پایدار در چهار محور اصلی و با حمایت شرکت پاکمن 
  • برگزاری مسابقه طراحی بیلبورد‌های خیابانی با محوریت کاهش مصرف انرژی و با حمایت سازمان بهره‌وری انرژی ایران
  • ارائه طرح مسکن سبز و ارزیابی بنا با حمایت بانک مسکن
  •  ارائه طرح استارت آپ سبز با حمایت سازمان بهزیستی کشور 
  • برگزاری نمایشگاه صنایع سبز کشور همزمان با برگزاری دومین کنفرانس ملی توسعه پایدار در سیستم‌های مهندسی انرژی، آب و محیط زیست با حمایت معنوی سازمان محیط زیست کشور
  • برگزاری دوره تخصصی سامانه یکپارچه، محاسبه و گزارش‌دهی انتشار آلاینده‌های هوا و گازهای گلخانه‌ای
  • ​​برگزاری دوره آشنایی با نرم افزارهای معتبر در زمینه طراحی ساختمان صفر انرژی
  • برگزاری دوره تخصصی طرز کار و مزایای مشعل‌های صنعتی با تکنولوژی بالا و مدولار در جهت کاهش آلایندگی‌های احتراق و اثرات ن بر برچسب انرژی
  • برگزاری دوره تخصصی تاثیر بویلرهای چگالشی در بهینه‌سازی مصرف انرژی و افزایش راندمان
  • برگزاری دوره آموزشی نقش تامین انرژی پاک و ارزان در توسعه پایدار مناطق روستایی کشور
  • برگزاری دوره تخصصی مدیریت کربن
  • برگزاری دوره تخصصی توانمندسازی و کاهش فقر با معرفی دو رویکرد
  • همکاری در برگزاری اولین جشنواره ملی ساختمان‌های انرژی صفر
  • تشکیل کمیته تخصصی تغییر اقلیم:
​ این کمیته با حمایت سازمان سپند و تنظیم تفاهم نامه مشترک بین دفتر توسعه پایدار و این سازمان تشکیل و اینکه این کمیته متشکل از اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های مختلف و نمایندگان سازمان های محیط زیست، وزارت نیرو، وزارت دفاع، سازمان آب و فاضلاب و بخش‌های خصوصی  می‌ باشد که جلسات این کمیته به صورت منظم و یک هفته در میان در محل دفتر توسعه پایدار تشکیل می‌شود. در راستای تشکیل این جلسات طرح کلان تغییر اقلیم در حال تبیین می‌باشد و در هم‌چنین این طرح به تایید نمایندگان وزارت‌خانه‌های درگیر با مبحث تغییر اقلیم رسیده است.
  • تشکیل کمیته تخصصی آب:
   این کمیته در جهت رفع و یا کاهش بحران آب و با تنظیم تفاهم نامه سه جانبه بین دفتر توسعه پایدار دانشگاه و سازمان تامین و تصفیه آب و فاضلاب تهران و شرکت مهندسی آو شکل گرفته و به صورت جدی در جهت تبیین راهکار‌های اجرایی 12بند موجود در بیانیه مشترک فعالیت می‌کند. 
  • کمیته تخصصی کاهش کربن:
کمیته تخصصی کاهش کربن با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت  با هدف انجام پروژه در جهت کاهش کربن شکل گرفته که این کمیته نیز با تشکیل جلسات منظم در راستای اهداف خود حرکت می‌کند. به عنوان خروجی جلسات این کمیته میتوان به تشکیل 5 کارگروه تخصصی اصلی که هریک دارای زیرگروه‌های مجزا میباشند و هم‌چنین ارائه پروپزال و همکاری با شرکت توزیع برق منطقه‌ای تهران اشاره کرد.
  • انجام پروژه مشاوره، طراحی و نظارت بر اجرای خوابگاه سبز دانشگاه با محوریت بهینه سازی مصرف آب، انرژی و مدیریت پسماند
  • آماده سازی طرح آزمایشگاه ملی توسعه پایدار و فناوری‌های سبز و ارائه به دفتر امور پژوهش دانشگاه
  • برگزاری دوره تخصصی وضعیت تحقیق و توسعه در ایران و جهان
  • شرکت و ارائه فعالیت‌های دفتر توسعه پایدار در نمایشگاه تهران هوشمند
  • برگزاری دوره تخصصی شبیه سازی جریان سیال و تهویه مطبوع ساختمان به کمک دینامیک سیالات محاسباتی با استفاده از نرم افزار انسیس
  • تشکیل دبیرخانه و کمیته علمی و اجرایی جهت برگزاری سومین دوره از همایش ملی توسعه پایدار در سیستم‌های مهندسی انرژی، آب و محیط زیست در آبان 98
  • برنامه ریزی و بستر سازی جهت برگزاری سومین دوره از مسابقه عکاسی توسعه پایدار با حمایت شرکت پاکمن
  • حضور در کمیته علمی کنفرانس بین المللی منابع انرژی جایگزین،مواد و تکنولوژی، بلغارستان 


 
نشانی مطلب در وبگاه دفتر توسعه پایدار و فناوری های پاک:
http://idea.iust.ac.ir/find-118.17195.46133.fa.html
برگشت به اصل مطلب