
وزیر صنعت، معدن و تجارت در مراسم سمینار پژوهش دانشگاه و تقدیر از پژوهشگران برتر :
پل دو بانده دانشگاه و صنعت، محتاج تعمیر و تعریض است
بعدازظهر روز دوشنبه 5 دی ماه با حضور دکتر غضنفری (وزیرصنعت، معدن و تجارت) مراسم سمینار پژوهش دانشگاه و تقدیر از پژوهشگران برتر دانشگاه در مجتمع حضرت امام خمینی (ره) برگزار شد.
در این مراسم، دکتر غضنفری (وزیر صنعت، معدن و تجارت و عضو هیات علمی دانشکده مهندسی صنایع)، با گرامیداشت 9 دی، روز بصیرت و میثاق امت با ولایت، در بیان اهمیت فناوری در رشد اقتصادی گفت: در سال 1970 میلادی 40 درصد اقتصاد به فناوری وابسته بود. این رقم در سال 1980 به 55 درصد، سال 1990 به 65 درصد، سال 2000 به 73 درصد و در سال 2010 به 78 درصد رسید و پیشبینی میشود در سال 2030 میلادی، 90 درصد اقتصاد دنیا به فناوری وابسته باشد. همچنین در سال 2030 میلادی 78 درصد از فناوری که زمینه ساز رشد اقتصادی است از فناوریهای برتر خواهد بود و این آمار، گویاترین جمله در مورد نقش دانشگاهها در آینده اقتصادی دنیاست.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تاکید موکد مقام معظم رهبری بر اجرای اصل 44 قانون اساسی گفت: در گذشته انتظارمان این بود که دستگاهها موضوعات تحقیقاتی خود را به دانشگاهها انتقال دهند اما امروز به علت اصل 44 معتقدیم دولت نباید تصدی گری فضای کسب و کار را بر عهده داشته باشد و بنابراین بخش خصوصی متقاضی تحقیقات است.
وی با اشاره به هدفمندی یارانهها افزود: هدفمندسازی یارانهها میتوانست به گستره بسیار بزرگی از فعالیتهای پژوهشی دامن بزند اما این اتفاق نیفتاد. دکتر غضنفری تاکید کرد: ما محتاج محققانی هستیم که بگویند چگونه با توجه به افزایش حاملهای انرژی، تولید بیش از گذشته پیش رود و صادرات داشته باشد. در این مسیر قرار بود علم و دانش و فناوری به کمک بشتابد و با خلاقیت و نوآوری، هزینهها را کاهش دهد اما همچنان بالای سر سفرهای که گسترده شده، کسی قرار نگرفته است. حال باید دید در فضای کسب و کار جدید که بخش خصوصی محتاج تحقیق است و دانشگاهها میتوانند این کار را انجام دهند، چه نهادسازی باید انجام شود تا این اتفاق رخ دهد و به نظر میرسد در بخش خصوصی، نیازمند نهادها و انجمنهایی هستیم که فعالیت تحقیقاتی اساتید را بازاریابی کنند.
دکتر غضنفری در بخش دیگر سخنانش گفت: صنعت ما همچنان معتقد است که فارغالتحصیل دانشگاهی، باب میلش نیست و یک موضوع کاربردی را تحقیق نمیکند یعنی موضوع تحقیق دانشگاه، درد صنعت نیست.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: امروز فاز دوم هدفمندی یارانهها مطرح است و موضوع بستههای حمایتی را میشنوید که دولت میخواهد تسهیلاتی به تولید بدهد که فناوری خود را عوض کند و مصرف انرژی خود را کاهش دهد. بیاییم طراحی کنیم که دانشگاه در این اصلاح فرآیند، نقش اساسی ایفا کند و همین که این مدل مدیریت مثلث دانشگاه- دولت- بخش خصوصی چگونه طراحی شود میتواند موضوع پژوهشی برای دانشگاه باشد.
دکتر غضنفری گفت: به تجربه دیده شده که وقتی همکارانی از دانشگاهها در پستهای دولتی مشغول کار میشوند کار غیر درسی هم بر عهدهشان گذاشته میشود ولی کمتر دیده شده دانشکده یا دانشگاهی، افرادی را برای مدیریت کلان کشور تربیت کند. وی پیشنهاد کرد: در دولت نهم و دهم افراد متعددی از همکاران دانشگاهی را در عرصه خدمتگذاری داشتهایم که تجربه عظیمی در آنها جمع شده است. خوب است که این تجربه را به دانشگاه که ذخیرهگاه علم است بازگردانیم.
وی در پایان با اشاره به اقتصاد تک محصولی کشور گفت: برای فرار از اقتصاد متکی بر نفت و تک محصول، باید با صادرات فناوریهای برتر و صادرات غیرنفتی، تحول عظیمی را رقم بزنیم که این کار فقط با کمک دانشگاهها میتواند انجام پذیرد، چون بذر اولیه که همان علم و دانش است مهیاست ولی روی تجاریسازی ایده و ارزآوری، کار زیادی صورت نپذیرفته است و دانشگاهها به ویژه دانشگاه علم وصنعت ایران به عنوان دانشگاه پیشرو در امر تحقیقات کاربردی، میتوانند از طریق این تحقیقات حضور ما را در بازارهای بینالمللی رقم زنند.
پیش از سخنان دکتر غضنفری، دکتر جبلعاملی رئیس دانشگاه، ضمن خیرمقدم به وزیر و همکاران هیات علمی و تشکر از حوزه معاونت پژوهش و فناوری برای اجرای این مراسم، به ذکر چند محور کلیدی از عملکرد دانشگاه پرداخت. دکتر جبلعاملی گفت: کسی امروز از حلقههای مفقوده ارتباط صنعت و دانشگاه صحبت نمیکند چرا که این ارتباط به خوبی برقرار شده است. هم صنعت قابلیتهای دانشگاه را شناسایی و درک کرده و هم دانشگاه، صنعت را خوب میشناسد.
رییس دانشگاه گزارش داد: در بخش مرزهای دانش هم دانشگاه ما فعال بوده و هست. آمار مقالات نمایه شده ما در سال 2004 حدود 100 مقاله بود که در سال 2010 به حدود 725 مقاله رسید یعنی دانشگاه به راحتی از سرانه دو مقاله به ازای هر هیات علمی عبور کرده و این رشد، نسبت به دانشگاههای بزرگ و رقیب، رشد بسیار خوبی است.
وی در خصوص محورهای تحقیقاتی دانشگاه گفت: دانشگاه علم و صنعت ایران در حوزه فناوری به همان معنایی که باید باشد هم فعال بوده. به عنوان مثال در حوزه ماهواره که از سال 1385 سه دانشگاه طراز اول کشور ماموریت بر عهده گرفتند، اکنون به جایی رسیدهایم که دانشگاه علم وصنعت ماهواره آماده پرتاب دارد و فاصلهاش با دو دانشگاه دیگر بسیار زیاد است و این دستاورد کمی نیست. همچنین در دانشکده مهندسی برق و مرکز فناوری عصبی و همینطور در برخی شاخههای کامپوزیت، صاحب فناوری هستیم و میتوان ادعا کرد دانشگاه در حوزههایی که فضا باز شده یا ماموریتی به آن سپرده شده بسیار خوب عمل کرده است.
رییس دانشگاه افزود: در حوزههایی مثل راه، صنعت و نفت که دانشگاه ما صاحب مزیت است و بضاعت همکاری وجود دارد، حجم فعالیت صنعتی کم است. در حالی که مجموعه دانشگاه، همه توان خود را برای ورود به این عرصه صرف کرده است.
دکتر جبلعاملی افزود: ما مدعی هستیم بسیاری از مشکلات جامعه از جمله مشکلات فرهنگی را می توان در دانشگاه حل کرد و باید این نگاه تازه توام با شجاعت در مسئولان ما احیا شود.
وی در بخش دیگر سخنان خود به برخی الزامات فعالیتهای دانشگاهی اشاره کرد و گفت: باید تعاملات دانشگاه با بیرون دانشگاه به گونهای برقرار شود که بتوانیم ماموریت تحقیقاتی بزرگ بگیریم و فعالیتهای علمی را در آن چارچوب ساماندهی کنیم. یکی از چالشهایی که در همه دانشگاهها هست و ما هم داریم، انجام فعالیتهای گروهی است که دراین بخش در ابتدای راه هستیم چرا که تمایل زیادی به فعالیتهای فردی و انفرادی هست و اگر بخواهیم ماموریت تحقیقاتی بزرگ بگیریم باید این روحیه را تقویت کنیم که نیازمند کار گروهی هستیم. همچنین نمیتوان کار تحقیقاتی کرد ولی فعالیت آموزشی در مسیر دیگری باشد. حتما باید با تغییر قوانین وآییننامهها و اعطای آزادی عمل بیشتر به دانشگاهها، اساتید را از قید موظفی کلاس آزاد کرد و البته این به معنی تعطیلی امر آموزش نیست.
وی ضمن تاکید بر طراحی دورههای بین رشتهای، در خصوص چالشهای بیرون دانشگاهی دانشگاهها به شفاف نبودن مسیر واگذاری ماموریتهای تحقیقاتی به دانشگاهها اشاره کرد و تصریح کرد: قابلیتهای موجود در دانشگاهها قابل گذشت نیست و ابراز امیدواری کرد این جلسه یک نقطه عطف برای دانشگاه باشد.
در پایان این مراسم، با اهدای لوح از پژوهشگران برتر دانشکده های مختلف دانشگاه به شرح ذیل تقدیر شد:
دانشکده مهندسی مواد و متالورژی: دکتر فرهاد گلستانیفرد
دانشکده مهندسی عمران: دکترعلی کاوه
دانشکده مهندسی برق: دکتر شهرام محمدنژاد
دانشکده مهندسی راهآهن: دکتر سید جواد میرمحمدصادقی
دانشکده مهندسی شیمی: دکتر تورج محمدی
دانشکده مهندسی کامپیوتر: دکتر مرتضی آنالویی
دانشکده مهندسی مکانیک: دکتر مجیدرضا آیتاللهی
دانشکده مهندسی صنایع: دکتر محمدرضا علیها
دانشکده معماری و شهرسازی: دکتر محسن فیضی
دانشکده شیمی: دکتر منصور انبیاء
دانشکده ریاضی: دکترمحمدرضا علیرضایی
دانشکده فیزیک: دکتر محمدحسین مهدیه
دانشکده صنایع: مرحوم دکتر میربهادرقلی آریانژاد
اما در بخش دیگری از این مراسم دکتر حسین بلندی به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه در حوزه ارتباط با صنعت و مهندس عبدالحمید نقرهکار به عنوان ارائه دهنده اولین کرسی نظریهپردازی دانشگاه علم صنعت ایران تقدیر و تجلیل شد.
وبالاخره در پایان از دکتر بهمن قربانی واقعی ، دکتر بیژن محمدی و دکتر مهدی سرگلزایی به عنوان پژوهشگران جوان( اعضای هیات علمی جدید الاستخدام) تقدیر و تجلیل شد.
آلبوم تصاویر

