ارائه دهنده:
مژده احرابی تبریز
استاد راهنما:
دکتر محمدرضا جاهد مطلق
استاد مشاور: دکتر مهرداد آشتیانی
هیات داوران:
دکتر بهروز مینایی بیدگلی
دکتر مجید نیلی احمدآبادی
زمان:
شنبه ۱۴۰۰/۰۲/۱۸
خانم
مژده احرابی تبریز دانشجوی کارشناسی ارشد آقای دکتر محمدرضا جاهد مطلق روز شنبه ۱۸ اردیبهشت ماه ساعت ۱۰:۳۰ از پروژه کارشناسی ارشد خود تحت عنوان "خلاقیت تصویری از رهگذر ترکیب مفاهیم با استفاده از مدلهای شناخت کوانتومی" دفاع خواهند نمود
چکیده پایان نامه:
ضمن پیشرفت و موفقیت تحقیقات و پروژههای هوشمصنوعی در حوزههای مختلف، یکی از مواردی که همچنان مورد توجه و وجه تمایز عاملهای هوشمصنوعی با انسانها است خلاقیت آنها است. خلاقیتی که به واسطهی تفکر او بروز پیدا میکند و بنابراین لازم است که به منظور بهبود عملکرد عاملها در سطحی پیشرفتهتر به مدلسازی خلاقیت روی آوریم. به همین منظور ضمن شناخت ذهن انسان در نحوهی بازنمایی پدیدهها، دریافتیم که شاید مفاهیم یکی از مهمترین بازنمودهای ذهنی هستند و به همین دلیل رسیدن به خلاقیت از رهگذر ترکیب مفاهیم میتواند ما را در امر مدلسازی آن در سیستمهای هوشمند یاری کند.
در مرحلهی بعدی به دلیل وجود خصیصههایی در مفاهیم و نحوهی عملکرد ذهن بر آنها مشخص شدهاست که ترکیب مفاهیم در برخی از موارد از از قواعد منطقی پیروی نکرده و با ناسازگارهایی نسبت به ریاضیات و آمار و احتمال سنتی همراه خواهدبود که به واسطهی مدلهای شناخت کوانتومی با پدیدههایی نظیر تداخل و درهمتنیدگی قابل توجیه است. از طرف دیگر، یافتهها حاکی از آن است که در فرآیند تفکر واگرا، حافظهی رویدادی نقش به سزایی را بازی میکند. در این جا سعی شد تا ضمن بررسی اثربخشی حافظهی رویدادی و الهام از چارچوبهای کوانتومی شناختی، بنایی برای یافتن روابط دور در میان مفاهیم ایجاد شود که با محرکهای ورودی متشکل از دو مفهوم، مجموعهای از مفاهیم و عبارتها که بتوانند در تولید یک تصویر خلاقانه موثر آیند.
نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که در مقام قیاس با نمونهی موجود دارسی که سعی در یافتن روابط بر مبنای تنها یک مفهوم به عنوان محرک داشته تا مفاهیم بازیابی شده را در یک کلاژ تصویری به نمایش بگذارد، روش ارائه شده گرچه از شبکهی مفاهیم حافظهی معنایی برای یافتن مفاهیم مرتبط با محرک استفاده نکرده، میتواند با دریافت دو مفهوم به عنوان محرک با بهرهوری از بازیابی کوانتومی اطلاعات از بستر رویدادهای موجود در حافظهی رویدادی در بافت موضوعی محرک به مفاهیم و عبارتهایی دست یابد که روابط دورتری را با الهام از آزمایش روابط دور(RAT)، در فرآیند شناختی ایدهپردازی و بینش یک عامل خلاق بیابد.
از آنجایی که پژوهشهای علوم شناختی نشان میدهند که فرآیند خلاقانه مبتنی بر تنها استفاده از حافظهی معنایی نیست بلکه بازیابی از حافظهی رویدادی نیز نقش مهمی دارد، نتایج روش ارائه شده منطبق با نظریهها و مطالعات علوم شناختی بوده و از همین رو این میتواند نقطهی آغاز تحولی در بروز ترکیبهای جدید در فرآیندی خلاقانه باشد تا به جای تعبیهسازی و استخراج دانش مرتبط با مفاهیم با اتکای صرف بر انواع مدلسازیهای شناختی نهان حافظه معنایی، بتوانیم از امکانات بروز خلاقیت با همکاری حافظهی رویدادی و بازیابی کوانتومی اطلاعات بهره جوییم.
واژههای کلیدی: خلاقیت محاسباتی، حافظهی رویدادی، ترکیب مفاهیم، شناخت کوانتومی، هوش مصنوعی.
"دفاع بهصورت آنلاین برگزار میشود"
دانشکده مهندسی کامپیوتر مدیریت تحصیلات تکمیلی
|