دفاعیه دکتری در دانشکده معماری و شهرسازی

مریم السادات بنایی ابرندآبادی، دانشجوی دوره دکتری دانشکده معماری و شهرسازی، شنبه سی ام دی ماه سال 96 از رساله خود با عنوان «آنالیز فرم فضای داخلی مسکونی و تاثیر آن بر هیجان و فعالیت های مغزی بهره گیری از رویکرد معماری عصب محور در واقعیت مجازی» دفاع می کند.
گفتنی است چکیده این رساله که راهنمایی آن را دکتر سید عباس یزدانفر و دکتر مصطفی نورالدین و مشاوره آن را دکتر علی احمدی و دکتر جواد حاتمی بر عهده دارند به شرح زیر می باشد.گفتنی است این دفاعیه در آمفی تئاتر دانشکده معماری و شهرسازی و راس ساعت 9 صبح برگزار خواهد شد.
فضای داخلی مسکونی تاثیر بسزایی بر سلامت روحی و جسمی ساکنین دارد و یکی از پارامترهای اصلی طراحی فضای داخلی که کمتر از منظر سلامت روان بررسی شده است فرم فضا می باشد. از آنجایی که هیجان به عنوان یکی از فاکتورهای سلامت روان بر بیماری های مرتبط با مسکن تاثیرگذار است و با محیط ساخته شده نیز در ارتباط می باشد، در این پژوهش به بررسی فرم فضای داخلی مسکونی از منظر هیجان در دو حوزه روانشناسی محیط و معماری عصب محور پرداخته شده است. همچنین به منظور رفع خلاء تحقیقات پیشین، خصوصیات شخصیتی به عنوان عامل تفاوت میان افراد، دسته بندی فرم فضا به صورت سه بعدی و محیط آزمایش منطبق بر واقعیت و حرکت طبیعی انسان در فضا در این پژوهش در نظر گرفته شده است. هدفهای پژوهش معماری عصب محور، شفاف کردن تاثیر انواع فرم بر هیجان با مشاهده فعالیتهای مغزی است تا بتواند فرم فضای داخلی را از منظر سلامت روان ارزیابی کرده و تاثیر هیجانی انواع فرم را بر استفاده کنندگان مشخص کند.
درپژوهش بنیادی حاضرگردآوریدادهها توسط جمع آوری اسناد،مدارک کتابخانهای، عکس،پرسشنامه (تصویری مجازی و غیر تصویری) و دیتای فیزیولوژیک صورت گرفته است. روش تحلیل دادهها کمی میباشدکه به دنبال یافتن ارتباط بین فرم فضای داخلی،هیجان وفعالیتهای مغزی است. به طور کلی روش تحقیق این پژوهش همبستگی میباشد که در سه فاز انجام شده است. در فاز اول از روش دادهکاوی و در فازهای دوم و سوم تحقیق از روش آزمایشی و شبیه سازی در واقعیت مجازی استفاده شده است.
نتایج این پژوهش 25 خوشه فرمال از انواع فرم فضای داخلی را نشان می دهد که ارتباط بین هر کدام از خوشهها و ویژگیهای فرمال با هیجان و احساس آسایش با در نظر گرفتن خصوصیات مختلف شخصیتی مشخص و نتایج آن در جداول مربوطه ارائه شده است. علاوه بر این، نتایج تفاوت معنی داری بین فرمهای منحنی و راست گوشه در فعالیت ناحیهACCمغز در باند فرکانسی تتا را نشان داد.نواحیACC، پری سنترال جایروس،PCCو لوب اکسیپیتال نیز نسبت به پرسپکتیوهای مختلف اتاق تغییرات معنی داری داشتند. رساله حاضر فتح بابی در حوزه تحقیقات معماری عصب محور می باشد که روش و تکنولوژیهای نوین استفاده شده در آن میتوانند افق جدیدی را در تحقیقات معماری روشن کنند.
واژههای کلیدی:فرم فضایداخلی،هیجان، معماری عصب محور،الکتروآنسفالوگرام،شخصیت، واقعیت مجازی.
ادرس کانال تلگرام رسمی دانشگاه: https://telegram.me/IUST_Official |