[صفحه اصلی ]   [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
درباره دانشگاه::
درباره روابط عمومی::
معرفی افراد::
فرآیندهای کاری::
بروشور و کاتالوگ ها::
اخبار دانشگاه::
افتخارات دانشگاه::
دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی::
تسهیلات پایگاه::
اخبار ویژه ورودی های 1403::
آرشیو ماهنامه خبری وزارت علوم::
آرشیو گزارش های تصویری::
تور مجازی::
::
آرشیو نشریه پیام

AWT IMAGE

AWT IMAGE
نشریه پیام شماره 90
نشریه پیام شماره89
نشریه پیام شماره ۸۸
نشریه پیام- شماره 87
نشریه پیام شماره 86

نشریه پیام شماره 85
نشریه پیام شماره 84

نشریه پیام شماره 83

نشریه پیام شماره 82

نشریه پیام شماره 81

نشریه پیام شماره 80

آرشیو نشریه پیام

..
آرشیو خبرنامه الکترونیک دانشگاه

AWT IMAGE

خبرنامه شماره ۴۰۴

خبرنامه شماره ۴۰۳

خبرنامه شماره ۴۰۲

خبرنامه شماره ۴۰۱

خبرنامه شماره ۴۰۰

خبرنامه شماره ۳۹۹

خبرنامه شماره ۳۹۸

خبرنامه شماره ۳۹۷

خبرنامه شماره ۳۹۶

خبرنامه شماره ۳۹۵

خبرنامه شماره ۳۹۴

خبرنامه شماره ۳۹۳

خبرنامه شماره ۳۹۲

آرشیو خبرنامه الکترونیک

..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دفاعیه دکتری در دانشکده معماری و شهرسازی ::
 | تاریخ ارسال: 1400/10/25 | 
دفاعیه دکتری در دانشکده معماری و شهرسازی

 
مصطفی حسینی کومله (دانشجوی دکتری معماری و شهرسازی)، ۲۸ دیماه ۱۴۰۰ از رساله دکتری خود با عنوان «چارچوبی نظری در تعیین آستانه بهینه دگرگونی، پیوستگی و پیایی مفهوم خاطره جمعی در مرکز تاریخی تهران» دفاع می کند.
چکیده این رساله که راهنمایی آن را دکتر مهران علی الحسابی و دکتر عبدالهادی دانشپور به عهده داشته اند، به شرح زیر است. ضمنا این جلسه دفاعیه ساعت ۱۱ تا ۱۳ برگزار می شود.
چکیده
دگرگونی ارزش­ها، آداب فکری و زیستی و تغییر رابطه انسان با جهان و طبیعت، مخدوش شدن انسجام دیرینه کالبدی، اجتماعی و فرهنگی از جمله چالش­های شهرهای ایرانی در دوران معاصر است که فراموشی خاطرات جمعی و دگرگونی مفهوم شهر را در پی داشته است. مسئله پژوهش حاضر با مفهوم عام «خاطره جمعی» در شهرهای ایران آغاز می­گردد و به منظور رعایت اصالت بومی پژوهش، تعریف پژوهش بر پایه یک پژوهش «مسئله­محور» با ارزیابی تطبیقی چالش­های موجود احصا شده در زمینه خاطرات جمعی در شهرهای ایران و شناسایی مفهوم «دگرگونی» به عنوان کلیدی­ترین مسئله خاطره جمعی در شهرهای ایرانی صورت پذیرفته است. از این رو، ضمن تدقیق دامنه مطالعه، هدف پژوهش، مطالعه دگرگونی، پیوستگی و پایایی مفهوم شهر و خاطره و تعیین آستانه بهینه آن در مرکز تاریخی تهران به عنوان نماد دگرگونی در شهرهای ایرانی است.
پژوهش، از روش کیفی و راهبرد پدیدارشناسانه (پدیدارشناسی توصیفی) استفاده می­کند. در این نوشتار، ضمن مرور نوشتگان مرتبط با خاطره جمعی، دگرگونی، پیوستگی و پایایی، یک چارچوب نظری برای انجام مطالعه پدیدارشناسانه تدوین گردیده و بر پایه آن مصاحبه­ عمیق نیمه­ساختاریافته با اهالی مرکز تاریخی تهران از اقشار و طیفهای اجتماعی متفاوت به انجام رسیده است.
نتایج این پژوهش، علاوه بر گونه­بندی خاطرات جمعی (خاطرات خانه و محله همچون آشنایی و همسایگی، حیاط، بازی­های کودکانه در کوچه، خاطرات فرهنگی-اجتماعی چون القاب افراد، نقل قصه­، آیین پهلوانی و هم­نشینی مذاهب و ادیان، خاطرات مذهبی نظیر روضه­های خانگی، محرم­ها و جشن­های نیمه شعبان، خاطرات ملی-سیاسی همانند کودتای ۲۸ مرداد، انقلاب و جنگ تحمیلی، خاطرات طبیعی همانند کوچ تابستانه به شمیران و خاطرات شهری همچون احداث خیابان­های رضاشاهی و احداث ساختمان­ها و تاسیسات مدرن شهری نظیر پلاسکو، اتوبوس­های برقی)، صورت­بندی نظری مفاهیم «دگرگونی»، «پیوستگی» و «پایایی» را در بر می­گیرد. صورت­بندی نظری مفهوم دگرگونی در مرکز تاریخی تهران، حکایت از چهار سندروم یا نشانگان «دگرگونی متداوم»، «ترک محله پدری»، «آشیانه­ خالی» و «فراموشی متداوم» دارد. همچنین تحلیل مفهوم پیوستگی نشان می­دهد که «پیوستگی ساختار هویت­بخش» مرکز تاریخی تهران در برخی از ابعاد کالبدی (از طریق تداوم حضور بناهای تاریخی و سنت­های معماری)، عملکردی (تداوم حضور پایگاه­های مذهبی، جریان سکونت در برخی محلات و عملکرد بازار تهران) و معنایی-خاطره­ای (تداوم حس و حال و برخی اماکن و محلات) به صورت نسبی همچنان وجود دارد؛ اما در زمینه ساختار اکولوژیک این پیوستگی در طول زمان مخدوش گردیده و از این رو نیازمند ترمیم از طریق بازیابی نقش حیاط­های مشجر در ایجاد تعادل میان فضاهای سبز خصوصی و عمومی است. پابرجا ماندن برخی ابنیه و فضاهای شهری تاریخی (همچون کاخ گلستان، خیابان سی تیر)، برخی آیین­های مذهبی، بازار و بازارچه­های تاریخی و برخی عناصر طبیعی (نظیر سایه مستدام البرز و چنار امامزاده یحیی) نیز، حکایت از پایایی لنگرگاه­های کالبدی، رفتاری، ذهنی-معنایی و طبیعی خاطره در مرکز تاریخی تهران دارد.
برپایه چارچوب نظری پژوهش، می­توان گفت که آستانه بهینه دگرگونی، پیوستگی و پایایی در مرکز تاریخی تهران در حدودی است که در آن، «دگرگونی متداوم» محدوده متوقف گردد و ساختار هویت­بخش آن از طریق غلبه فرهنگ مرمت بر فرهنگ تخریب و نوسازی، حفظ شخصیت مرکز تاریخی و حفظ سبک زندگی و شیوه سکونت اصیل تداوم یابد که این خود متضمن «توقف ترک محله پدری» و «بازگشت به آشیانه­های خالی» است. همچنین لنگرگاه­های خاطره از طریق حفظ یا یازیابی سرنخ­های کالبدی (ابنیه تاریخی)، سرنخ­های اجتماعی (بافت اجتماعی) و سرنخ­های فرهنگی (قصه­ها و ضرب­المثل­ها و زبان شیرین تهران) تثبیت گردند که این خود منجر به توقف «فراموشی متداوم» و حفظ خاطره جمعی خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: خاطره جمعی، دگرگونی، پیوستگی، پایایی، آستانه بهینه، مرکز تاریخی تهران
 
دفعات مشاهده: 2552 بار   |   دفعات چاپ: 405 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

CAPTCHA
   
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ ارسال به دوستان ارسال به دوستان

کلیه حقوق مادی ومعنوی این سایت متعلق به دانشگاه علم وصنعت ایران میباشد .هرگونه برداشت با ذکر منبع ، بلامانع است.

Persian site map - English site map - Created in 0.12 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4665