با حضور مهمانان ویژه، مراسم روز پژوهش دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد

مراسم روز پژوهش دانشگاه علم و صنعت با حضور مهمانان ویژه، هیات رئیسه، اساتید و کارشناسان معاونت پژوهش و فناوری، دوشنبه ۲۲ آذر ماه ۱۴۰۰ به صورت حضوری و مجازی در مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) دانشگاه برگزار شد.
در مراسم روز پژوهش دانشگاه، دکتر زارعپور (وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات)، مهندس محرابیان (وزیر نیرو)، دکتر سلیمانی (قائم مقام وزیر علوم و رئیس مرکز هیاتهای امنا و هیاتهای ممیزه)، دکتر خیرالدین (معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، دکتر صالحی (معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران)، دکتر قادریفر (رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران)، دکتر تقوایی (مدیر کل دفتر تحقیقات و توسعه فناوری شرکت توانیر)، دکتر نوری (مدیر کل دفتر تحقیق، توسعه و فناوری اطلاعات شرکت مدیریت منابع آب ایران)، دکتر احسانی (سرپرست معاونت توسعه و مدیریت منابع بنیاد ملی نخبگان)، رایزن علمی و فرهنگی کشور عراق، رئیس دانشگاه صنعتی وسطی بغداد و رئیس دانشگاه الاسراء بغداد، به عنوان مهمانان ویژه دانشگاه حضور داشتند.

در این مراسم پس از تلاوت آیاتی از کلام الله مجید و سرود ملی جمهوری اسلامی ایران؛ دکتر انبیاء (رئیس دانشگاه) به مهمانان و شرکتکنندگان در مراسم، خیر مقدم گفت. وی به منزلت و جایگاه پژوهش و فناوری در قرآن اشاره نمود و تاکید کرد: هدف از برگزاری جشنواره پژوهش و فناوری، تکریم، گفتمانسازی و همافزایی برای توسعه پژوهش و فناوری، کمالآفرینی، مسئله محوری و ثروتآفرینی است.
ریاست دانشگاه به معرفی توانمندیها و مزیتهای دانشگاه علم و صنعت ایران در حوزه پژوهش، فناوری و نوآوری پرداخت و گفت: دانشگاه علم و صنعت ایران یکی از خوشنامترین دانشگاههای کشور در این عرصه است و این خود یک دارایی ارزشمند است که نباید آن را دست کم گرفت.
دکتر انبیاء در ادامه با اشاره به اینکه شیوه سنتی پژوهش و ارتباط با صنعت، پاسخگوی نیازهای آینده و حتی فعلی کشور نیست، ثقل اصلی فعالیت پژوهش دانشگاه را متکی بر سه اصل توسعه زیرساختها و نظامهای پژوهش و فناوری، پذیرش ماموریتهای ملی پژوهش و فناوری و زیست بوم نوآوری و کارآفرینی استوار دانست.

سخنران بعدی مراسم، مهندس محرابیان (وزیر نیرو) بود که با گرامیداشت هفته پژوهش، گفت: ما کشوری هستیم که در تولید علم، رتبه سوم جهان را داریم ولی در حوزه فناوری و تولید علم به ثروت، راه ناپیموده بسیار داریم. وی افزود: در حوزه آب و برق شاهد رشد خوبی در سالهای بعد از انقلاب در موضوعات سازهای، ساخت تجهیزات و قطعات بودهایم ولی در موضوعات نرمافزاری این حوزه، اشکالات بسیار داریم و تمرکز در پژوهشها روی این موضوعات میتواند راهگشای بسیاری از تنگناهای کشور باشد.
وزیر نیرو در ادامه آمایش سرزمین، ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا در موصوع آب و برق، و انرژیهای تجدیدپذیر را سه نکته مهم در موضوع پژوهش در حوزه آب و برق معرفی و تاکید کرد: در مدلهایی که برای حل مشکلات کشور میدهیم، توجه به بومیسازی موضوع کلیدی و راهبردی است. وی ۷ موضوع بهینهسازی مصرف، افزایش راندمان تولید، کاهش هزینه و تلفات، کاهش زمان اجرای پروژهها، خودکفایی در ساخت قطعات و تجهیزات، افزایش و پایداری منابع و جلب رضایت مردم را به عنوان ضرورتهای پژوهشی برای حل مشکلات در حوزه آب و انرژی معرفی و خواستار یاری دانشگاهها برای حل آن شد.
.jpg)
دکتر خیرالدین (معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، سخنران بعدی این مراسم بود که با معرفی برنامههای معاونت فناوری و نوآوری وزارت عتف تاکید کرد: دانشگاهها باید مسئولیت اجتماعی بپذیرند و در رفع مشکلات جامعه نقشآفرین باشند. وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۴۹ پارک علم و فناوری و ۲۲۳ مرکز رشد داریم، ابراز امیدواری کرد با تشکیل معاونت فناوری و نوآوری در وزارت علوم، گفتمان فناوری در دانشگاهها و کشور، گسترش یابد.
.jpg)
پس از آن دکتر یونسیان (معاون پژوهش و فناوری دانشگاه)، گزارشی از عملکرد پژوهشی دانشگاه در سال گذشته ارایه و برنامههای آتی حوزه پژوهش را تبیین کرد. وی ابتدا در خصوص برنامههای جشنواره هفته پژوهش و فناوری دانشگاه در سال ۱۴۰۰ توضیح داد که امسال این جشنواره، بسیار گسترده، هدفمند و متنوع برگزار شد که برگزاری مجموعا بیش از ۶۰ رویداد تعاملات صنعتی و فناوری؛ مجموعا بیش از ۷۰ سخنرانی علمی؛ بیش از ۱۰ رویداد حوزه نوآوری؛ بیش از ۲۰ کارگاه آموزشی؛ بیش از ۳۰ رویداد دانشجویی و دو نمایشگاه تخصصی از آن جمله است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه در بخش دوم سخنان خود با ارایه آمار، به تشریح عملکرد حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه در سه بخش ارتباط با صنعت، فناوری و پژوهشی پرداخت. توضیح جایگاه دانشگاه علم و صنعت ایران در نظامهای رتبهبندی جهانی، بخش دیگر گزارش دکتر یونسیان بود. وی همچنین گفت: بر اساس نمایه ESI ، دانشگاه علم و صنعت ایران در سال ۲۰۲۱ دارای ۱۷ محقق پر استناد در زمره دانشمندان یک درصد برتر جهان است و بر اساس نمایه اسکوپوس نیز ۵۴ محقق پر استناد داریم. در سال ۱۳۹۹، سرانه مقالات ISI، ۴.۰۹ بوده که از پیشبینی دانشگاه فراتر رفته و بیش از ۴۰ درصد مقالات نیز در مجلات Q۱ بوده است.
.JPG)
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه با اشاره به شعار اخیر دانشگاه با عنوان «توسعه فناوری و توسعه تعاملات صنعتی با روحیه جهادی»؛ راهبرد حوزه پژوهش و فناوری را «توسعه همه جانبه، هوشمند و متوازن» اعلام و به تبیین برنامههای آینده کوتاه، میان و بلند مدت این معاونت برای تحقق شعار دانشگاه پرداخت. وی در خاتمه از معاون پژوهش و فناوری سابق دانشگاه و همه مدیران ستادی سابق و فعلی معاونت پژوهش و فناوری و معاونین پژوهشی و کارشناسان پژوهشی دانشکدهها تشکر و برای همه آنان آرزوی توفیق کرد.
در ادامه، دکتر زارعپور (وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات) در سخنانی، مقالهمحوری را از آسیبهای جدی حوزه پژوهش برشمرد و گفت: باید ساختار اجرایی جدی بین دانشگاه، صنعت و دستگاههای اجرایی شکل گیرد و تاکید کرد باید جامعه نخبگانی کشور، پیشران حل مسایل کشور باشد. وی فرصت مطالعاتی صنعتی را اتفاق مبارکی دانست که باید جدی گرفته شود و صنعت حوزه فضایی، حوزه ارتباطات و پست و خدمات شبکه را برنامههای نیازمند پژوهش در وزارت ارتباطات و فناوری معرفی کرد.

در ادامه این مراسم، تفاهمنامه همکاری «امنیت غذایی و شبکه سازی هوشمند برای تجاری سازی محصولات کشاورزی کشور» مابین دانشگاه علم و صنعت ایران و وزارت جهاد کشاوری به امضای دکتر انبیاء (سرپرست دانشگاه) و دکتر قادریفر (معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران) رسید و همچنین تفاهمنامه همکاری پژوهشی و تبادل دانشجو میان دانشگاه علم و صنعت ایران و دانشگاه وسطی بغداد توسط دکتر انبیاء و دکتر ناجی (روسای این دو دانشگاه) امضا و تبادل شد.
تجلیل از سرآمدان پژوهش و فناوری دانشگاه و دانشکدهها و تقدیر از کارشناسان برتر پژوهشی دانشگاه، پایانبخش این مراسم بود. این برگزیدگان در بخشهایی همچون برترینهای تعاملات صنعتی، برترینهای اعتبار پژوهشی، فعالیتهای قابل تقدیر و کارشناسان نمونه تقدیر شدند.
.jpg)
گفتنی است در کنار این مراسم و در سالنهای جانبی مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) نیز نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی دانشگاه طی دو روز دایر بود که در آن ۳۷ محصول و دستاورد پژوهشی انستیتوها، شرکتهای مستقر در مرکز رشد و آزمایشگاههای دانشکدهها در قالب ۱۹ غرفه به نمایش گذاشته شده بود و مورد بازدید مسئولان عالیرتبه حاضر در مراسم قرار گرفت.
|