مراسم تقدیر و تکریم از معاون سابق پژوهش و فناوری دانشگاه و استقبال از معاون جدید آن برگزار شد
با حضور اعضای هیات رییسه و جمعی از مدیران و کارشناسان حوزه معاونت پژوهشی، آیین تکریم دکتر امیرحسین دوایی مرکزی (معاون پیشین پژوهش و فناوری) و استقبال از دکتر داوود یونسیان (معاون جدید پژوهش و فناوری دانشگاه)، ۲۲ آبانماه ۱۴۰۰ در سالن مجتمع فرهنگی امام خمینی (ره) برگزار شد.
در این مراسم ابتدا دکتر صدر (مشاور عالی رییس و مدیر کل حوزه ریاست)، با خوشامدگویی به حاضران، دستور جلسه را تبیین و از خدمات دکتر دوایی مرکزی به عنوان چهرهای خدوم و خوشفکر تقدیر کرد. وی با تاکید بر اینکه پژوهش و فناوری رکن اساسی در فرآیند ایجاد و تاسیس دانشگاههای نسل سوم و چهارم هستند، حرکت هماهنگ این معاونت در کنار معاونت آموزشی را برای پیادهسازی دانشگاههای نسل ۳ و۴ ضروری دانست و با اشاره به انتخاب دکتر یونسیان در سمت معاون پژوهش و فناوری دانشگاه گفت: اطمینان دارم نظریهپردازیها و موفقیتهایی که در این معاونت شروع شده، ادامه خواهد یافت.
پس از آن دکتر دوایی مرکزی (معاون سابق پژوهش و فناوری)، با تشکر از تشکیل این جلسه، نام انتقال تجریات و دیدگاهها را برای جلسه تودیع و معارفه پیشنهاد و با تاکید بر اینکه مهمترین وظیفه مدیران در لحظه جدا شدن از مجموعه، ارایه و انتقال تجربیات خود به صورت مکتوب و شفاهی به مدیر بعدی جهت ادامه حرکت است؛ در قالب آمار به ارایه دستاوردها و تجربیات خود در این حوزه پرداخت.
دکتر دوایی گفت: تعداد مقالات ISI چاپ شده دانشگاه از آغاز تا کنون، متوسط ۱۳.۷ ارجاع را دارد که نشان میدهد مقالات ما استاندارد خوبی دارند. در بحث ارتباط با صنعت و درآمد اختصاصی پژوهش نیز در سال ۱۳۹۹ رشد ۷۰ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۸ داشتهایم و تا پایان سال ۱۴۰۰ به رقم بیش از سال قبل خواهیم رسید.
دکتر دوایی در ادامه به تشریح اکوسیستم حرکتساز در نظامهای فناوری پرداخت و گفت: در این نظامها، ۵۰ درصد اقتصاد در اختیار شرکتهای کوچک است که تحقیق و توسعه خودشان را دارند ولی به دلایل مختلف، به دنبال شریک هستند که یکی از این شرکاء، دانشگاهها هستند که لایه پایینتر از تحقیق صنعتی است. لایه بعد از آن، موسساتی هستند که بر اساس اولویت پژوهشی و آیندهنگاری، گرنت میدهند و با خطرپذیری بیشتر از لایه قبل، زمان و شبکهسازی و فعالیت دراز مدت نیاز دارند. لایه چهارم که در خود دانشگاهها اتفاق میافتد، سرمایهگذاری اصلی کشورهاست که از آن مخترعین بیرون میآیند. بخش دیگر نیز نقشههای ملی و منطقهای است که در کشور ما به آن طرحهای ملی گفته میشود.
استاد دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه با اشاره به اینکه از ده سال پیش، حرکت خوبی در دانشگاهها در حوزه فناوری و نوآوری انجام شده است، افزود: مدلی از مراکز نوآوری که متصل به بازار بزرگ است- مانند آنچه در وزارت نفت اتفاق افتاد- میتواند موجب تحول شود چون بر مبنای نیاز است و در کنارش نیز انستیتو فناوری، مهمترین شاخص موفقیت دانشگاه است به شرط آنکه به درستی مدیریت شود. وی شبکهسازی، تجمیع دانش و قرار گرفتن عده زیادی از افراد در کنار یکدیگر را ایدئولوژی حرکت معاونتهای پژوهشی دانست و در خاتمه برای معاون جدید پژوهش و فناوری دانشگاه آرزوی توفیق کرد.
در ادامه جلسه، دکتر یونسیان (معاون پژوهش و فناوری دانشگاه)، دکتر دوایی را مدیری صاحب سبک و از نیروهای فاخر دانشگاه توصیف و از انتقال تجربیات وی تقدیر کرد و گفت: پیشرفتهای خیلی خوبی در حوزه نوآوری و توسعه فناوری داشتهایم. چندین مرکز نوآوری و شتابدهنده امروز فعال هستند که از نقاط قوت دانشگاه است و آییننامهها و زیرساختهای لازم برای نوآوری و تجاریسازی شکل گرفتهاند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه، با اشاره به انتخاب شعار «توسعه فناوری و تعاملات صنعتی با روحیه جهادی» از سوی ریاست دانشگاه برای این دوره فعالیت دانشگاه علم و صنعت ایران، گفت: با کارنامه خوبی که در این حوزه وجود دارد باید گفت نقطه ثقل کارهای ما، در حوزه توسعه فناوری و نوآوری خواهد بود و حتما سعی خواهم نمود جهش خوبی در این حوزه داشته باشیم.
دکتر یونسیان با اشاره به برنامههای هفته پژوهش، به عنوان نمونه از دعوت از افراد صاحب سبک و ایده در دولت برای گشایش در برخی حوزهها و عقد قرارداد سخن گفت و تاکید کرد: در ارتباط با صنعت باید بیشتر به دنبال زمینههای تحولزا باشیم. امروز مدلهای جدیدی برای ارتباط با صنعت در حال شکلگیری است که دانشگاه ما هم خوب پیش رفته است و نمونهاش مراکز تحقیقاتیای مانند ماهواره و یا سه انستیتوی فعال دانشگاه است. وی افزود: بحث قراردادهای بزرگ و گرفتن پروژههای بزرگ در قالب انستیتو، از مأموریتهای ماست.
معاون پژوهش و فناوری گفت: در امور پژوهش، وضعیت خوبی داریم. رشد خوبی در رتبهبندی دانشگاههای جهان داریم ولی پتانسیل دانشگاه علم و صنعت ایران بیشتر از این است. بهترین مجله فنی مهندسی کشور با بالاترین ضریب تاثیر مقالات ISI داخل کشور را داریم. همچنین آمار مقالات و ابداعات، رشد خوبی داشته است و رویکرد ما در این دوره، بیشتر توجه به مقالات فاخر و کیفی است تا تعداد مقالات.
پایان بخش برنامه اهداء حکم انتصاب دکتر یونسیان به سمت معاون پژوهش و فناوری دانشگاه و نیز لوح تقدیر از خدمات دکتر دوایی، توسط ریاست دانشگاه بود. پس از آن از طرف مدیران معاونت پژوهش نیز لوح تقدیر و هدیهای به دکتر دوایی اهدا گردید و حاضرین در جلسه عکس یادگاری انداختند.دکتر یونسیان توضیح داد: در حوزه اداری معاونت پژوهشی نیازمند روانسازی و اصلاحات جدی در عقد و تسویه قراردادها هستیم و آییننامه گرنت را باید برای کیفی شدن مقالات، تغییر دهیم. وی همچنین گفت: برای معرفی دانشگاه و موثر عمل کردن در حوزههای تصمیمسازی کشور و اخذ پروژه، بعد از مدت کوتاهی ثقل بیشتر کارهای ما در حوزه تعاملات سیاستگذاریهای کلان خواهد بود.
پس از آن، دکتر حبیبنژاد (مدیر دفتر چاپ و نشر مجلات علمی دانشگاه)، دکتر جدید (مدیر امور پژوهش و مدیر کتابخانه و مرکز اسناد علمی دانشگاه)، دکتر محمدی (مدیر دفتر همکاریهای علمی، صنعتی و فناوری)، دکتر خانمیرزا (مدیر دفتر توسعه فناوری، تجاریسازی و کارآفرینی دانشگاه) و دکتر فاضل (مدیر مرکز رشد واحدهای فناور) به ارایه پیشنهادات و نقطه نظرات خود بهبود امور حوزههای تحت مدیریت خود پرداخته و ضمن تشکر از فعالیتها و خدمات دکتر دوایی مرکزی، حضور معاون جدید را تبریک گفتند.
دکتر انبیاء (رییس دانشگاه)، آخرین سخنران این مراسم بود. وی با اشاره به اینکه به دلیل شرایط کرونایی امکان برگزاری مراسم در حد انتظار، برای تقدیر از خدمات معاون سابق پژوهش و فناوری وجود نداشته است، تاکید کرد: باید شخصیتها را تکریم و الگوسازی کرد. دکتر دوایی نیازمند تکریم ما نیستند ولی ما این جلسات تکریم را به نفع خودمان برگزار میکنیم و امیدوارم در مدتی که در خدمت شما هستم در به جا آوردن سنت خوب تکریم، توفیق داشته باشم و قدر بزرگانمان را بدانیم.
دکتر انبیاء در بخش دیگر سخنان خود تاکید کرد: اگر بخواهیم کشور ما به توسعهیافتگی برسد باید توسعه فناوری را سیاست جدی خود قرار دهیم و بر این اساس شعار خود را «توسعه فناوری و تعاملات صنعتی با روحیه جهادی» قرار دادم. وی در تبیین اهمیت بحث توسعه فناوری با ذکر مثالی گفت: به عنوان نمونه ما در کشور مخازن نفتی متعدد داریم و آنچه مهم است توانایی ما در میزان استخراج از این حوزههای نفتی است. وی با اشاره به اینکه ضریب ازدیاد برداشت ذخایر نفتی ایران به طور میانگین، ۲۵ درصد و در کشورهای توسعه یافته بین ۶۵ تا ۷۰ درصد است، افزود: اگر ضریب ازدیاد برداشت این مخازن را بتوانیم از عدد فعلی حتی یک درصد بالاتر ببریم، حدود ۲۶۰ میلیون بشکه میشود که رقم فروش آن در اعتبارات امسال جمهوری اسلامی ایران قابل توجه است و این اتفاق تنها با توسعه فناوری میتواند میسر شود.
رییس دانشگاه با تصریح بر اینکه بدون تعاملات صنعتی نمیتوان به توفیقات رسید، تاکید کرد: در توسعه فناوری، پیش از تکنولوژی، مقوله فرهنگ نقش بارزی دارد و از این رو در شعار دانشگاه پر افتخار علم و صنعت ایران، «روحیه جهادی» را آوردم که فرهنگ هم در آن نمود داشته باشد.
دکتر انبیاء در بخش دیگر سخنان خود بر ضرورت تغییر فرآیندهای آموزشی و پژوهشی و ایجاد برخی زیرساختها برای دستیابی به دانشگاه کارآفرین و نسل سوم و چهارم که در سند راهبردی دانشگاه مندرج است، تاکید کرد و افزود: با این آمار مقالات ISI و تولید علم، دانشگاههای ما به دانشپایگی رسیدهاند اما هنوز نتوانستهایم دانشگاههای خود را جامعهمحور کنیم و دانشگاهها باید بتوانند برای بیماری کشور در مراکز مختلف مانند صنایع، نسخه تجویز کنند. سواد، نزد اساتید ما فراوان است ولی باید رویکرد را تغییر دهیم تا دانشگاه را جامعهمحور کنیم.
رییس دانشگاه در ادامه اظهار داشت: از مسایل کارآفرینی، تاسیس زیستبوم کارآفرینی است. کارآفرینی، نیروی انسانی با رویکرد خلاق نیاز دارد و دانشگاهها علاوه بر افزایش کیفیت علمی، نسبت به تاسیس زیستبوم فناوری خود اقدام کردهاند.
دکتر انبیاء در خاتمه با تاکید بر اینکه دکتر دوایی، انسانی بسیار بلندنظر با کارنامه موفق در همه مسئولیتهای خویش است، گفت: ایشان پیشرفت کشور از مجرای علمی را ممکن میداند و فردی بسیار کلاننگر و شخصیت ممتازی است که امیدوارم دانشگاه بتواند از وجود ارزشمند وی بهره ببرد. دکتر یونسیان نیز مهمترین ویژگیاش برخورداری از نیروی ارزشمند جوانی و نیز تواضع است. وی با کولهباری از تجربیات صنعتی و فناوری و پژوهشی، اهل تعامل، خوشفکر، خلاق و پرتلاش است و همه ما درانتظار تحقق اهداف عالی پژوهشی در این معاونت هستیم.
اهدای حکم انتصاب ریاست دانشگاه به دکتر یونسیان به سمت معاون پژوهش و فناوری دانشگاه و سپس اهدای لوح تقدیر و هدایا به دکتر دوایی و انداختن عکس یادگاری، پایانبخش این مراسم بود.
|